• Geen categorieën

Beleggingsfondsen

Wat zijn beleggingsfondsen?

In een beleggingsfonds wordt het vermogen van individuele beleggers samengevoegd. Professionele fondsbeheerders beleggen dit geld in verschillende aandelen en obligaties. Een beleggingsfonds is interessant omdat je op deze manier zelf geen verstand hoeft te hebben van het reilen en zeilen op de beursvloer.

Als u zich aanmeldt voor een beleggingsfonds, bepaalt u eerst hoeveel kapitaal u wilt gebruiken. Het beleggingsfonds zal uw kapitaal vervolgens in verschillende bedrijven in een bepaalde regio of sector beleggen. Hiermee belegt u in verschillende aandelen, obligaties of andere waarden. Dit zorgt voor spreiding en hierdoor bent u niet afhankelijk van de koers van slechts een bedrijf. De fondsbeheerder die het beheer uitvoert heeft natuurlijk al vele jaren ervaring op de beurs. Hierdoor kunnen zij goed onderbouwd aan het werk gaan.

Zijn er verschillende soorten beleggingsfondsen?
Ja, beleggingsfondsen zijn onder te verdelen in drie categorieën.

  • Aandelenfondsen:  Deze fondsen beleggen enkel in aandelen. Meestal gericht op een bepaalde sector of regio.
  • Vastgoedfondsen: Deze fondsen beleggen actief in vastgoed of vastgoedaandelen.
  • Obligatiefondsen: Deze fondsen beleggen in obligaties.

Een beleggingsfonds kan ook een combinatie van bovenstaande categorieën bevatten. Zo zijn er aandelenfondsen die zowel in aandelen als in obligaties handelen. Het is dus niet of/of.

Zitten er risico’s verbonden aan beleggingsfondsen?
Ja. Er kleven altijd risico’s aan beleggen, en dus ook aan beleggingsfondsen. De meeste mensen die zich aansluiten bij een beleggingsfonds of zelf gaan beleggen, hebben vermogen wat vrij te besteden is. Dit vermogen is niet bedoelt voor pensioenaanvulling enzovoort. Door dit kapitaal op een spaarrekening te laten staan, ontvangen zij altijd een x-percentage aan rente. Deze rente is tegenwoordig niet hoog (gemiddeld 2%). Deze rente is vrij laag omdat de bank je hierbij een zekerheid geeft. Bij beleggen kunnen er geen zekerheden gegeven worden. Het kan dus zijn dat het beleggingsfonds aandelen heeft in een bedrijf dat failliet gaat. Als het bedrijf failliet is, ben je de inleg kwijt. Wel is het zo dat beleggingsfondsen het vermogen spreiden, hierdoor is de kans aanzienlijk kleiner als wanneer men slechts aandelen in een bedrijf koopt.

Wat zijn de voordelen van beleggingsfondsen?
Het grote voordeel van het beleggingsfonds is dat uw kapitaal gespreid wordt. Met uw kapitaal worden verschillende aandelen, obligaties of vastgoedaandelen gekocht. Als 1 aandeel minder goed loopt, dan levert dit niet direct gevaar op voor uw kapitaal. U heeft immers nog aandelen in tientallen andere bedrijven. Een ander voordeel is dat je bij een beleggingsfonds zelf geen verstand hoeft te hebben van de beurs. De beheerder van het fonds heeft zelf vaak al tientallen jaren ervaring en kan u uitstekend informeren.

Rendement
Er zijn 2 verschillende manier om rendement te behalen voor fondsbeleggers.

  • Dividendrendement: Hierbij keren beleggingsfondsen dividend uit.
  • Koersrendement: Als de onderliggende waarden in het fonds goed presteren, stijgt de koers van het fonds. Bij verkoop van de aandelen komt dit neer op winst.

Ik wil mijn geld liever zelf beleggen, is dit mogelijk?
Ja, dit is mogelijk. Als u op korte termijn wil beleggen raden we u aan om u te verdiepen in binaire opties of een CFD. Kies hiervoor de juist CFD broker om optimaal rendement te kunnen maken.